II Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaków i Owoców Goji, w Serocku
W sobotę 17 marca, w budynku Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku, odbyły się organizowane przez Powiatowe Centrum Integracji Społecznej w Legionowie, II Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaków i Owoców Goji.
Nie były to łatwe zmagania, bo ślimak łatwym „tematem kulinarnym” nie jest.
Dziewięć drużyn, wyłonionych na drodze przysyłanych wcześniej zgłoszeń - zawierających receptury i zdjęcia - rywalizowało o miano mistrza w przyrządzaniu ślimaków. Wygląd konkursowych talerzy i sprawność kucharzy zachwycały obserwatorów, a smaki potraw dodatkowo zmusiły jury do długich obrad.
W efekcie wyłoniono czterech laureatów - dwie drużyny, ex aequo zajęły trzecie miejsce. Najwięcej punktów i pierwsze miejsce przyznano Piotrowi Huszcz i Katarzynie Kaczmarczyk z restauracji Piano w Lublinie, którzy w nagrodę ufundowaną przez Euro - Toques Polska, pojadą na szkolenie do restauracji Martin Berasategui w San Sebastian.
Drugie miejsce zajęli Tomasz Sowiński i Marcin Kowalski z restauracji Pasja w Gorzowie Wielkopolskim. Taką samą ilość punktów i trzecie miejsce zdobyły dwie drużyny: Radosław Gierałtowski i Przemek Zalewski z restauracji Szafarnia z Gdańska oraz Karol Gudajtys i Mateusz Hawrus, Catering Dietetyczny Kredens Smaku z Suwałk.
Podczas uroczystej gali na zakończenie mistrzostw, która odbyła się w restauracji Złoty Lin w Wierzbicy, ufundowane przez siebie nagrody wręczył Burmistrz Miasta i Gminy Serock – Sylwester Sokolnicki.
II Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaków i Owoców Goji były niezwykłe, tak jak niezwykle wartościowymi produktami spożywczymi są ślimaki i owoce goji. Te ostatnie mają również walory lecznicze.
Tegoroczne mistrzostwa zawdzięczają swą wyjątkowość sponsorom i partnerom wydarzenia oraz wspaniałemu gronu jurorów.
Zapraszamy na stronę na Facebooku https://www.facebook.com/creatorsmakow/, gdzie można obejrzeć zdjęcia z rywalizacji oraz rozdania nagród.
Źródło informacji: CIS w Legionowie