Konkurs kulinarny Najlepsza Potrawa Tradycyjna - Wola Kiełpińska 2018
W dniu 05.10.2018 r. w Woli Kiełpińskiej już po raz dwunasty odbył się konkurs kulinarny o zasięgu powiatowym Najlepsza Potrawa Tradycyjna.
Imprezę swoją obecnością zaszczycili:
- Jan Zwoliński - Wice Prezes Polskiej Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego,
- Jerzy Wal – Dyrektor Terenowego Oddziału Krajowego Wsparcia Rolnictwa w Warszawie, - Małgorzata Zofińska – Kierownik Oddziału KRUS w Nowym Dworze Mazowieckim
- Przedstawiciele Mazowieckiego Ośrodka Rolniczego w Warszawie Oddział Poświętne
- Anna Gajewska - członek Zarządu Rady Powiatu w Legionowie
- Artur Borkowski - Przewodnicząca Rady Miasta i Gminy Serock , Radni MiG Serock,
- Sylwester Sokolnicki - Burmistrz Miasta i Gminy Serock oraz jego Zastępca - Józef Zając
- Beata Leszczyńska – Dyr Powiatowego Zespołu Szkól Ponadgimnazjalnych w Serocku,
- Sołtysi z terenu Gminy Serock,
- Marian Malinowski – Prezes Ochotniczej Straży Pożarnej w Woli Kiełpińskiej,
W konkursie brało udział 68 uczestników z terenu powiatu legionowskiego. Uczestnicy przygotowali 95 potraw w czterech kategoriach:
1. Potrawy jarskie i półmięsne
2. Wyroby i potrawy mięsne
3. Ciasta i chleby
4. Napoje
5. Młode talenty kulinarne
Z każdym kolejnym rokiem konkurs cieszy się coraz większa popularnością. Zwiększa się ilość jego uczestników - zauważalny jest też większy udział panów, co bardzo oczywiście cieszy. Budujący jest również udział młodzieży z PZSP w Serocku.
Wyniki konkursu
Komisja oceniająca 37 potraw jarskich i półmięsnych w składzie: Przewodniczący – Andrzej Kołodziejczyk, członkowie: Jan Zwoliński, Mariola Chmiel, Małgorzata Zofińska i Paulina Wasiak, przyznała kolejno miejsca :
1. Joanna Dyga z Gąsiorowa za ser z białej tynki,
2. Maria Pietrzak z Gutów za kotlety mięsno ziemniaczane
3. Grażyna Gierek z. Marynina za risotto warzywne,
oraz wyróżnienie dla Edyty Godlewskiej z Marynina za racuszki z dynią.
Komisja oceniająca 18 produktów w kategorii ciasta i chleby w składzie: Przewodniczący – Artur Borkowski , członkowie: Agnieszka Oktaba, Agnieszka Sipika, oraz Piotr Przybysz, przyznała kolejno miejsca:
1. Iwona Korzeniewska z. Zabłocia za ciasto MURZYŃSKIE WDZIĘKI
2. Janina Jakubowska z Woli Kiełpińskiej za ciasto WESOŁY GÓRAL
3. Joanna Płocharska z. Jachranki za SERNIK Z ZSIADŁEGO MLEKA
Komisja oceniająca 12 wyrobów i potraw mięsnych w składzie: Przewodnicząca – Anna Gajewska, członkowie: Józef Zając, Jan Zwoliński, Alicja Maciejewska, przyznała kolejno miejsca :
1. Joanna Płocharska z Jachranki za POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W CZERWONYM WINIE
2. Maria Wóltańska z Popowa Borowego za DUSZONY SCHAB NA LEŚNYM RUNIE,
3. Iwona Garbulińska z. Dosina za KĄSKI MIĘSNE,
Komisja oceniająca 20 napojów składzie: Przewodnicząca - Justyna Matuszewska, członkowie: Magdalena Malatyńska, Wiesław Winnicki, Krzysztof Zakolski, Marian Malinowski, przyznała kolejno miejsca:
1. Emiliana Welc z Jachranki za WINO Z CIEMNYCH WINOGRON,
2. Nałęcz Halina z Marynina za NALEWKĘ Z CZEREMCHY
3. Wanda Winnicka z Dębego za NALEWKĘ PIGWOWĄ NA MIODZIE
Komisja oceniająca 12 potraw w kategorii MŁODE TALENTY KULINARNE
w składzie: Przewodnicząca - Małgorzata Bilińska - Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Skubianka, członkowie: Halina Nałęcz - Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Marynino, Iwona Garbulińska - Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Dosin i Agnieszka Pietrzak - Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Guty, przyznała kolejno miejsca :
1. Patryk Leśniewski z. Zegrza za nalewkę KUKUŁECZKA KUKA,
2. Julia Karasiewicz z Legionowa za BABECZKI Z ŁOSOSIA
3. Sylwia Górzkowska z Legionowa za SAŁATKĘ SYLWI
Sponsorem nagród dla uczestników konkursu był Starosta Powiatu Legionowskiego – Robert Wróbel.
Specjalne nagrody ufundował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oddział Warszawa, którego przedstawiciele ocenili wszystkie potrawy w następujący sposób:
I miejsce – Jadwiga Wołynik z Legionowa za KACZKĘ Z JABŁKAMI
II miejsce – Karolina Poreda z Jachranki za KOPĘ ŚLĄSKĄ
III miejsce – Elżbieta Gródek z Zabłocia za PIEROGI Z KURKAMI
Bardzo dziękuję wszystkim uczestniczkom i uczestnikom konkursu, a laureatom serdecznie gratuluję. Do smacznego zobaczenia.
Teresa Krzyczkowska
Więcej TUTAJ
Fot. Powiat Legionowski