2018 rok

Menu rwd

Konkurs kulinarny Najlepsza Potrawa Tradycyjna - Wola Kiełpińska 2018

W dniu 05.10.2018 r. w Woli Kiełpińskiej już po raz dwunasty odbył się konkurs kulinarny o zasięgu powiatowym Najlepsza Potrawa Tradycyjna.

Imprezę swoją obecnością zaszczycili:

-  Jan Zwoliński  - Wice Prezes Polskiej Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego,

- Jerzy Wal  – Dyrektor Terenowego Oddziału Krajowego Wsparcia Rolnictwa w Warszawie, - Małgorzata Zofińska – Kierownik Oddziału KRUS w Nowym Dworze Mazowieckim

- Przedstawiciele Mazowieckiego Ośrodka Rolniczego w Warszawie Oddział Poświętne 

- Anna Gajewska - członek Zarządu Rady Powiatu w Legionowie

- Artur Borkowski  - Przewodnicząca Rady Miasta i Gminy Serock , Radni MiG Serock,

- Sylwester Sokolnicki - Burmistrz Miasta i Gminy Serock oraz jego Zastępca - Józef Zając

- Beata Leszczyńska – Dyr  Powiatowego Zespołu Szkól Ponadgimnazjalnych w Serocku,

- Sołtysi z terenu Gminy Serock,

- Marian Malinowski – Prezes  Ochotniczej Straży Pożarnej w Woli Kiełpińskiej,

 

W konkursie brało udział 68 uczestników z terenu powiatu legionowskiego. Uczestnicy przygotowali 95 potraw w czterech kategoriach:

1. Potrawy jarskie i półmięsne

2. Wyroby i potrawy mięsne

3. Ciasta i chleby

4. Napoje

5. Młode talenty kulinarne

Z każdym kolejnym rokiem konkurs cieszy się coraz większa popularnością. Zwiększa się ilość jego uczestników - zauważalny jest też większy udział panów, co bardzo oczywiście cieszy. Budujący jest również udział młodzieży z PZSP w Serocku.

Wyniki konkursu

 

Komisja oceniająca 37 potraw jarskich i półmięsnych w składzie:  Przewodniczący – Andrzej Kołodziejczyk,  członkowie: Jan Zwoliński, Mariola Chmiel, Małgorzata Zofińska i Paulina Wasiak, przyznała kolejno miejsca :

1. Joanna Dyga z Gąsiorowa za ser z białej tynki,

2. Maria Pietrzak  z Gutów  za kotlety mięsno ziemniaczane

3. Grażyna Gierek z. Marynina za risotto warzywne,

oraz wyróżnienie dla Edyty Godlewskiej  z Marynina za racuszki z dynią.

 

Komisja oceniająca 18  produktów  w kategorii ciasta i chleby  w składzie:  Przewodniczący – Artur Borkowski ,  członkowie: Agnieszka Oktaba,  Agnieszka Sipika,  oraz Piotr Przybysz, przyznała kolejno miejsca:

1. Iwona Korzeniewska   z. Zabłocia  za ciasto MURZYŃSKIE WDZIĘKI

2. Janina Jakubowska z Woli Kiełpińskiej za ciasto WESOŁY GÓRAL

3. Joanna Płocharska   z. Jachranki   za SERNIK Z ZSIADŁEGO MLEKA

 

Komisja oceniająca 12 wyrobów i potraw mięsnych  w składzie:  Przewodnicząca – Anna Gajewska, członkowie: Józef Zając, Jan Zwoliński, Alicja Maciejewska,   przyznała kolejno miejsca :

1. Joanna Płocharska z Jachranki  za POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W CZERWONYM WINIE

2. Maria Wóltańska  z Popowa Borowego   za DUSZONY SCHAB NA LEŚNYM RUNIE,

3. Iwona Garbulińska   z. Dosina   za KĄSKI MIĘSNE,

 

Komisja oceniająca  20 napojów składzie:  Przewodnicząca - Justyna Matuszewska, członkowie: Magdalena Malatyńska, Wiesław Winnicki, Krzysztof Zakolski, Marian Malinowski, przyznała kolejno miejsca:

 

1. Emiliana Welc  z Jachranki za WINO Z CIEMNYCH WINOGRON,

2. Nałęcz Halina   z Marynina za NALEWKĘ Z CZEREMCHY

3. Wanda Winnicka  z Dębego za NALEWKĘ PIGWOWĄ NA MIODZIE

 

Komisja oceniająca  12 potraw w kategorii MŁODE TALENTY KULINARNE      

w składzie:  Przewodnicząca - Małgorzata Bilińska -  Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Skubianka, członkowie: Halina Nałęcz - Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Marynino, Iwona Garbulińska -  Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Dosin i Agnieszka Pietrzak - Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Guty,  przyznała kolejno miejsca :

 

1. Patryk Leśniewski  z. Zegrza za nalewkę KUKUŁECZKA KUKA,

2. Julia Karasiewicz z Legionowa  za BABECZKI Z ŁOSOSIA

3. Sylwia Górzkowska  z Legionowa za SAŁATKĘ SYLWI

 

Sponsorem nagród dla uczestników konkursu był Starosta Powiatu Legionowskiego – Robert Wróbel.

Specjalne nagrody ufundował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oddział Warszawa, którego przedstawiciele ocenili wszystkie potrawy w następujący sposób:

I miejsce – Jadwiga Wołynik z Legionowa za KACZKĘ Z JABŁKAMI

II miejsce – Karolina Poreda z Jachranki za KOPĘ ŚLĄSKĄ

III miejsce – Elżbieta Gródek z Zabłocia za PIEROGI Z KURKAMI

 

Bardzo dziękuję wszystkim uczestniczkom i uczestnikom konkursu, a laureatom serdecznie gratuluję.  Do smacznego zobaczenia.
 

Teresa Krzyczkowska

 

Więcej TUTAJ
 

Fot. Powiat Legionowski

 

 

 

wstecz

Powrót do topu strony